Mytene omkring forbrukslån er mange, og særlig når det kommer til rentenivået. Bankene har tidvis blitt fremstilt som lånehaier med krav om skyhøye effektive renter, og lav terskel for utbetaling av penger. Realiteten er dog litt mer nyansert, der rentekostnadene i stor grad avgjøres av søkerens kredittverdighet. Her har vi tatt en titt på de vanligste mytene omkring forbrukslån, og hvorvidt de stemmer med virkeligheten.

Myte # 1: Rentenivået er skyhøyt

Denne myten er i stor grad drevet av media, og historier om låntakere som har endt opp med misligholdt gjeld. Joda, det stemmer at noen forbrukslån er kostbare, med effektive renter over 30 prosent. I realiteten er det derimot mulig å skaffe til veie langt billigere lån, der rentene bestemmes av søkerens kredittverdighet. For å forstå hvorfor rentenivået er høyt, er vi også nødt til å forstå hva et forbrukslån består av.

Her er det snakk om et lån uten sikkerhet som betyr at banken ikke krever pant i låntakerens personlige eiendeler. Banken har riktignok fortsatt mulighet til å tvangsinndrive kravet, men de stiller seg bakerst i køen (skulle låntaker gå konkurs). Resultatet blir at banken påtar seg økt risiko, der rentenivået er ment å demme opp for dette.

Med god kredittverdighet står ingenting i veien for å oppnå lån med gunstig effektiv rente. Mer spesifikt blir du som låntaker klassifisert etter det som kalles en kredittscore – et tall mellom 0 – 100, der betalingsevnen rangeres i stigende rekkefølge.

Myte # 2 – Alle får lån

En annen myte er den som sier at det er for lett å få forbrukslån. Utvalgte medier har valgt å teste hvor mye penger de får utbetalt gjennom å søke hos flere banker samtidig. Etter å ha mottatt alle kravene fremstilles bransjen for å være skruppelløs, med manglende kontroll over hvem som tilbys lån. Her er det nok en gang snakk om en myte, og mangelen på realistiske alternativer til dagens søkeprosess.

Å søke om forbrukslån er nemlig uforpliktende, som betyr at du verken må betale eller forplikte deg til å inngå en avtale når du sender inn søknaden. På grunn av personvernloven har bankene heller ingen oversikt over hvilke andre kredittytere man søker hos.

Lånet registreres ikke før man signerer gjeldsavtalen, og det betyr i prinsippet at man kan “lure” bankene ved å søke flere steder samtidig. Det utvalgte medier definerer som “manglende kontroll”, er i realiteten en helt naturlig konsekvens av søknadsprosessen. Ingen banker har evne til å kontrollere de søknadene som mottas av konkurrentene og vice versa. Å få innvilget forbrukslån er faktisk veldig vanskelig og bankene stiller en rekke strenge krav til låntaker.

Myte # 3 – Umulig å motta et lån på dagen

Med bankID kan du signere gjeldsavtalen elektronisk på nett, og få pengene utbetalt samme dag. De siste årene har bankene gjort store framsteg innen behandlingstiden for søknader om forbrukslån, og utbetaling innen 24 timer er blitt en realitet. Tidligere var det selve signeringen av dokumentet og kredittsjekken som tok lang tid å fullføre, men begge hindre er i stor grad fjernet.

BankID har løst problemet med signering, og bankene har innført nye systemer som gjør det mulig å kredittsjekke et individ på noen få timer. Noen banker har faktisk gått til det steget å ansette egne roboter som tar seg av jobben med kredittsjekk inkludert Bank Norwegian. Hos noen banker kan du opprette konto med debetkort, slik at pengene kan benyttes umiddelbart. Har du konto hos en annen bank kan det derimot ta lenger tid å motta pengene på grunn av bankenes interne overføringssystem. Du kan lese mer om lån på dagen her på dette nettstedet: www.billigeforbrukslån.no/lån-på-dagen/