Et usikret lån kan bli dyrt dersom du ikke betaler i tide

«Å havne på Luksusfellen» har blitt et velkjent begrep i Norge. Det betyr egentlig betyr at man har havnet i en skummel økonomisk situasjon takket være sløseri og overdrevet forbruk. Ofte er norske forbrukslån innblandet for deltagerne her, og disse lånene har kanskje pådratt seg et noe ufortjent dårlig rykte takket være slike TV-serier. For så lenge man følger «spillereglene», så er forbrukslån slettes ikke så ille. Det er først når du ikke betaler i tide og slutter helt å betale regningene dine at forbrukslån blir veldig dyre.

Hva skjer når du ikke betaler?

Et forbrukslån skiller seg ikke fra andre regninger, og det er egentlig det samme som skjer når man ikke betaler for seg. Først får man gjerne en purring, før saken havner i inkasso. Denne prosessen er helt normal for forfalte regninger, men ekstra spesielt med forbrukslån er at det påløper strafferenter og gebyrer. Ettersom forbrukslån allerede har en rente som gjerne ligger på 15 prosent eller høyere, så vokser de totale regningene seg kjapt mye større når renten dobler seg. Går det flere måneder uten at man betaler for seg, så har ikke problemene blitt mindre – tvert imot!

Det er en lang prosess å kreve inn penger, og følgelig går det gjerne flere måneder før man merker konsekvensene. I mellomtiden fortsetter regningene å tikke inn, og gjelden din vokser seg større med økt hastighet. Det som til slutt skjer er at namsmannen trer inn med ulike tiltak, som blant annet kan føre til tvangssalg av gjenstander, eller i verste fall eiendommen din dersom du har det. Tvunget trekk i lønn kan også være et av tiltakene som innføres slik at kreditoren din får pengene sine. Alt dette kunne vært unngått dersom man bare hadde betalt regningene sine – eller i det minste tatt kontakt med banken.

Hva bør du gjøre når du opplever betalingsproblemer?

For det er nettopp det du bør gjøre når du opplever at pengene ikke strekker til – nemlig å kontakte banken din så snart som mulig. Kanskje er løsningen på problemet veldig enkel, da mange banker tillater deg å ha noen måneder med avdragsfrihet. Da betaler du kun renter, og kan gjøre dette i en periode inntil du får stabilisert økonomien din. Når man slipper å betale avdrag vil man få vesentlig mindre utgifter i noen måneder. Med riktig prioritering den kommende perioden kan man snu det som så veldig mørkt ut. Problemene blir bare større dersom man ikke kontakter banken for å høre om det finnes en løsning. Vår erfaring er at de fleste banker vil være behjelpelige dersom man er ærlige om situasjonen.

Andre alternativer

Kanskje finnes det andre alternativer som kan løse situasjonen uten hjelp fra banken. Kan du spørre familie om å låne penger til å betale ned den gjelden du har, så vil dette være en ypperlig løsning for deg. Dette fordi du da (mest trolig) slipper å betale renter på gjelden, og kanskje kan du betale ned i ditt tempo. Et annet alternativ kan være å bake inn den kortsiktige gjelden i boliglånet, dersom man har mulighet til det. Husk at når det kommer til gjeld så må man alltid prioritere den dyre gjelden. Med andre ord så betyr at man utsetter avdragene på alle andre mulige lån, som boliglån og studielån. Fokuser på å kvitte deg med kortsiktig gjeld (forbrukslån). Det er dette som koster deg mest i form av renter og gebyrer.

Bedre føre var, enn etter snar

Hvis du enda ikke har havnet i en økonomisk krise, men allikevel finner nytte av denne artikkelen, så kan vi komme med noen tips avslutningsvis også. For å unngå å havne i denne situasjonen bør man tenke seg både to og tre ganger om før man tar opp et forbrukslån. For det første så bør det være et lån av nødvendighet, og ikke bare fordi «man trengte litt ekstra penger». For det andre så er det viktig at du faktisk har råd til å ta opp dette lånet. Selv om bankens automatiske systemer sier at du har høy nok inntekt, så vet ikke de noe om ditt forbruk. Sett deg derfor opp et solid budsjett som viser deg hvor mye du har igjen av inntekten din etter faste utgifter, så finner du fort ut om du faktisk har råd til dette lånet.

Dessuten finnes det enkelte tiltak man kan gjøre i forkant av en lånesøknad for å sikre seg billigst mulig lån. (Se feks. www.forbrukslån.no for mange gode tips)Blant annet er det store forskjeller i rentene på tvers av bankene. Du kan derfor spare mye penger på å velge «riktig bank». Har du muligheten til å søke om lån sammen med noen, så anbefaler vi dette på det sterkeste. Dette fordi man får gunstigere rente når man har flere inntekter samlet i søknaden, ettersom dette styrker økonomien deres og derfor reduserer risikoen til banken. Dog fraråder vi å ha med en medsøker som selv ikke skal ha noen glede av pengene. Dette fordi denne personen er like ansvarlig som deg for lånet. Følgelig kan dette føre til konflikter og problemer dersom du ikke gjør opp for deg.

Mer info:

https://www.nordea.no/privat/lan/billan-batlan-og-lan-uten-sikkerhet/hvis-du-far-betalingsproblemer.html
http://eepat.net/forbrukslan-og-problemer-med-betaling-av-avdrag/