Rekordlavt rentenivå, men blir forbrukslånene billigere?

Siden midten av 90-tallet har rentenivået i Norge gått nedover foruten et par perioder med såkalte finanskriser. I 2016 opplevede vi en historisk lav styringsrente. Dette byr på rekordlave priser på boliglån. De fleste har ikke noe imot dette, og har gjort det enklere for mange å komme seg inn på boligmarkedet. Men har det lave rentenivået noen effekt på andre lån, som for eksempel forbrukslån?

Påvirker forbrukslånene i svært liten grad

For selv om styringsrenten er lavere enn noen sinne, så sparer du fint lite på å ta opp lån uten sikkerhet. Dette fordi Norges Bank sin styringsrente i utgangspunktet ikke har noe med bankenes rentenivå på forbrukslån å gjøre. Riktignok blir bankene nødt til å følge styringsrenten til en viss grad , men de står uansett fritt til å sette renten de ønsker. Faktisk så er det flere banker som har økt renten selv om styringsrenten har gått andre veien – noe som naturligvis betyr at banken tjener mer penger enn hva de gjorde tidligere.

Bankene taper mer i dårlige perioder

Når styringsrenten er lav og renten på forbrukslån og kredittkort holder seg stabil, så tjener bankene mer penger. På samme måte vil de tape penger i dårligere perioder, for renten vil da sannsynligvis ligge på samme nivået. Følgelig vil ikke du som kunde merke så veldig mye til de generelle renteforandringene i markedet. Da slipper man nemlig store svingninger i renten og behøver ikke være redd for store overraskelser som plutselig kan vende privatøkonomien opp ned.

Hvordan få lavere rente?

Selv om det generelle rentenivået i Norge ikke nødvendigvis vil gjøre lånet ditt billigere, så finnes det enkelte ting man med jevne mellomrom kan gjøre for å få lavere rente. For eksempel kan man én gang per år søke om å refinansiere lånet. Du kan gjerne gjøre dette i en annen bank enn hvor du allerede har lånet. Dette fordi markedet stadig forandrer seg, samtidig som din egen økonomi også kanskje blir bedre, slik at man kan få bedre lånetilbud. Gjør man dette med jevne mellomrom på et lån som betales ned over flere år, så vil den totale kostnaden bli langt mindre og nedbetalingstiden sådan. Med litt egeninnsats kan du altså spare tusenlapper i renter- og gebyrkostnader.